Paki oma kotid
hapukapsas, kimchi on siin et jääda!
Kimchi on Koreast pärit vürtsikas hapendatud
kapsa salat, mida seal on valmistatud juba sajandeid. Koreast võib leida sadu
erinevaid kimchi liike kuid tavaliselt on neil kõigil ühiseks nimetajaks hiina
kapsas (napa cabbage) ja teravuse andmiseks korea tšillihelbed. Korea
tšillihelbed erinevad tavalistest, meil poes saada olevatest tšillihelvestest selle
poolest, et nad on vähem vürstikamad ja kergelt mõrudama maitsega. Kimchit
maitsestatakse ingverist, küüslaugust, pirnist, kalakastmest, krevetipastast,
riisipudrust ja tšillihelvestest kokku suristatud pastaga. Kalakaste ja
krevetipasta lisavad kimchile täidlast umami maitset. Riis aitab kõigil
maitsetel kapsalehtedele kinni jääda. Pirn annab magusust ja värskust. Koreas
kasutatakse pirnõuna, aga sobib ka kasutada tavalist pirni, õuna, kiivit või
ananassi. Kimchit valmistatakse samal põhimõttel nagu Eestis hapukapsastki.
Kapsast hapendatakse toatemperatuuril ja toimub spontaanne piimhappekäärimine.
Kimchi saab mõnusa hapukuse 4-5 päevaga, peale seda võib seda külmkapis hoida,
et käärimine peatuks. Hapukama kimchi saamiseks võib seda lausa 2-3 nädalat
toatemperatuuril kääritada. Mulle meeldib kimchit süüa eraldi vahepalana ja
hommikul omleti kõrvale, aga sobib hästi ka näiteks aasiapäraste toitude
kõrvale kus kasutatake aurutatud riisi. Nii tarvitatakse kimchit ka kõige
tihedamini Koreas.
Lisaks sellele võib kimchit lisada paljudesse toitudesse. Näiteks praetult koos riisiga, supis, võileiva
peal, võimalusi on piiramatult! Lisaks sellele, et kimchi on maitsev on ta ka
kasulik, sisaldades palju C-vitamiini ja probiootikume, mis aitab meie
soolestiku mikrofloora tasakaalus hoida. Selles retseptis kasutasin lisaks
hiina kapsale ka porgandit, valged redist ja rohelist sibulat. Kimchi
valmistamisel tuleks kindlasti kasutada Korea tšillihelbeid, tavaliste
tšillihelvestega seda asendada ei saa. Google lubab asendada paprikahelvestega,
aga kõige autentsema maitse saab ikkagi Korea tšillihelvestega. Kapsa soolaga
masseerimine on oluline hetk, et kapsast eralduks võimalikult palju vett. Mulle
meeldib Sellest kogusest saab ühe 2.5 l purgi täie salatit.
Kimchi valmistamise meeleollu saamiseks soovitan vaadata seda vahvat videot:
Vaja läheb:
1 suurem hiina
kapsa pea (1 kg)
2 porgandit
1 hiina redis (daikon)
5 rohelise sibula
vart
4 spl soola
Kimchi pasta
jaoks
1 tl
krevetipastat
3 spl kalakastet
1 dl vett
5 cm jupp
ingverit
8 küüslauguküünt
2 tl suhkrut
0.5 dl riisiputru
3-6 spl Korea
tšillihelbeid (oleneb kui teravat elamust sa soovid, mina panin 4 spl ja oli
paras)
1 pirnõun,
koorituna
Tee nii:
Lõika hiina kapsa
alumine juure koht ära ja lõika pikkupidi neljaks veerandiks, alumine jämedam
osa veel pikkupidi pooleks. Haki kapsas suuremateks tükkideks. Pane kapsas
kihiti soolaga kaussi ja masseeri kapsast soolaga kuni vett hakkab eralduma.
Pane kapsa peale taldrik, midagi raskuseks peale ja hoia nii vähemalt tund
aega, kuni kapsast on palju vett eraldunud ja ta on närtsinud välimusega. Loputa
kapsalt sool maha, vaheta vett vähemalt kolm korda.
Riivi porgand ja daikon, haki roheline sibul 2-3 cm pikkusteks juppideks. Surista kõik kastme komponendid kokku ja masseeri kapsa, porgandi ja rohelise sibulaga kokku. Masseerimiseks kasutasin kummikindaid. Pane kimchi 2.5 liitrisesse purki, tihedalt kokku surutuna aga jäta paar cm ruumi purgi kaela. Kata purk kaanega ja hoia toa temperatuuril päikese eest varjatud kohas. Pane purgi alla kindlasti ka taldrik või kauss, sest kapsa mahlad tulevad käärides purgikaane vahelt välja. Ava purk kord päevas, et mulle välja lasta ja samal ajal ka maitse kas kapsas on juba piisavalt hapnenud. Mõnusalt hapuka kimchi saad juba 4-5 päevaga.