Kimchi ehk koreapärane hapukapsas

Paki oma kotid hapukapsas, kimchi on siin et jääda! 
Kimchi on Koreast pärit vürtsikas hapendatud kapsa salat, mida seal on valmistatud juba sajandeid. Koreast võib leida sadu erinevaid kimchi liike kuid tavaliselt on neil kõigil ühiseks nimetajaks hiina kapsas (napa cabbage) ja teravuse andmiseks korea tšillihelbed. Korea tšillihelbed erinevad tavalistest, meil poes saada olevatest tšillihelvestest selle poolest, et nad on vähem vürstikamad ja kergelt mõrudama maitsega. Kimchit maitsestatakse ingverist, küüslaugust, pirnist, kalakastmest, krevetipastast, riisipudrust ja tšillihelvestest kokku suristatud pastaga. Kalakaste ja krevetipasta lisavad kimchile täidlast umami maitset. Riis aitab kõigil maitsetel kapsalehtedele kinni jääda. Pirn annab magusust ja värskust. Koreas kasutatakse pirnõuna, aga sobib ka kasutada tavalist pirni, õuna, kiivit või ananassi. Kimchit valmistatakse samal põhimõttel nagu Eestis hapukapsastki. Kapsast hapendatakse toatemperatuuril ja toimub spontaanne piimhappekäärimine. Kimchi saab mõnusa hapukuse 4-5 päevaga, peale seda võib seda külmkapis hoida, et käärimine peatuks. Hapukama kimchi saamiseks võib seda lausa 2-3 nädalat toatemperatuuril kääritada. Mulle meeldib kimchit süüa eraldi vahepalana ja hommikul omleti kõrvale, aga sobib hästi ka näiteks aasiapäraste toitude kõrvale kus kasutatake aurutatud riisi. Nii tarvitatakse kimchit ka kõige tihedamini Koreas.
Lisaks sellele võib kimchit lisada paljudesse toitudesse. Näiteks praetult koos riisiga, supis, võileiva peal, võimalusi on piiramatult! Lisaks sellele, et kimchi on maitsev on ta ka kasulik, sisaldades palju C-vitamiini ja probiootikume, mis aitab meie soolestiku mikrofloora tasakaalus hoida. Selles retseptis kasutasin lisaks hiina kapsale ka porgandit, valged redist ja rohelist sibulat. Kimchi valmistamisel tuleks kindlasti kasutada Korea tšillihelbeid, tavaliste tšillihelvestega seda asendada ei saa. Google lubab asendada paprikahelvestega, aga kõige autentsema maitse saab ikkagi Korea tšillihelvestega. Kapsa soolaga masseerimine on oluline hetk, et kapsast eralduks võimalikult palju vett. Mulle meeldib Sellest kogusest saab ühe 2.5 l purgi täie salatit.
Kimchi valmistamise meeleollu saamiseks soovitan vaadata seda vahvat videot:  




Vaja läheb:
1 suurem hiina kapsa pea (1 kg)
2 porgandit
1 hiina redis (daikon)
5 rohelise sibula vart
4 spl soola
Kimchi pasta jaoks
1 tl krevetipastat
3 spl kalakastet
1 dl vett
5 cm jupp ingverit
8 küüslauguküünt
2 tl suhkrut
0.5 dl riisiputru
3-6 spl Korea tšillihelbeid (oleneb kui teravat elamust sa soovid, mina panin 4 spl ja oli paras)
1 pirnõun, koorituna



Tee nii:
Lõika hiina kapsa alumine juure koht ära ja lõika pikkupidi neljaks veerandiks, alumine jämedam osa veel pikkupidi pooleks. Haki kapsas suuremateks tükkideks. Pane kapsas kihiti soolaga kaussi ja masseeri kapsast soolaga kuni vett hakkab eralduma. Pane kapsa peale taldrik, midagi raskuseks peale ja hoia nii vähemalt tund aega, kuni kapsast on palju vett eraldunud ja ta on närtsinud välimusega. Loputa kapsalt sool maha, vaheta vett vähemalt kolm korda.





Riivi porgand ja daikon, haki roheline sibul 2-3 cm pikkusteks juppideks. Surista kõik kastme komponendid kokku ja masseeri kapsa, porgandi ja rohelise sibulaga kokku. Masseerimiseks kasutasin kummikindaid. Pane kimchi 2.5 liitrisesse purki, tihedalt kokku surutuna aga jäta paar cm ruumi purgi kaela. Kata purk kaanega ja hoia toa temperatuuril päikese eest varjatud kohas. Pane purgi alla kindlasti ka taldrik või kauss, sest kapsa mahlad tulevad käärides purgikaane vahelt välja. Ava purk kord päevas, et mulle välja lasta ja samal ajal ka maitse kas kapsas on juba piisavalt hapnenud. Mõnusalt hapuka kimchi saad juba 4-5 päevaga.






Labels: , , , , ,