... ehk
bataadifriikad? Küpsetatud bataat? Väga raske on nendele normaalset kõlavat
nime eestikeeles leida. Inglise keeles sweet potato fries. Neid
küpsetatud friikaid olen valmistanud juba aastaid ja retsepti katsetanud ja
täiustanud aegapikku. Eesmärgiks on saada krõbedad friikad ilma fritüürita
vaid ahjus küpsetades ja see nõuab veidi mässamist. Bataat ehk maguskartul on
väga tervslik tärkliseallikas, sisaldades palju A-vitamiini ja kasulikke
kiudaineid. Lisaks sellele on maguskartulis sisalduvad süsivesikud aeglasema
imendumisega kui näiteks nisujahust valmistatud pastas. Seetõttu püsib veresuhkrutase ühtlasena ja nälg ei tule ka nii kiiresti painama.
Krõbedate
bataadifriikate saamiseks on ülimalt oluline, et ahjuplaadile ei kuhjataks kokku
liiga palju friikaid korraga, kõige parem oleks need laduda kõrvuti 0.5 mm
vahega. Kui kuhjad liiga palju friikaid
ahjuplaadile, ei küpse friikad, vaid hauduvad ja nad jäävad lödid.
Teiseks, on oluline, et friikad oleks kõik enam-vähem ühtlase paksusega.
Vastasel juhul kõrbevad osad ära samal ajal kui teised on ikka veel pehmed.
Kolmandaks, on oluline tärklise lisamine, see aitab bataadil kergemini
pruunistuda.
Iga sööja kohta tuleks
arvestada üks keskmine bataat. Toorena tundub küll, et saab väga suur kuhi, aga
ahjus kuivavad nad päris kokku, nii et lõpuks on pann tühi.
Jagan ka
kastmeretsepti, mis sobib ideaalselt bataadifriikate juurde dippimiseks aga ka
näiteks hamburgerikastmeks. Kodutehtud burgeriga ma tihi neid friikaid
serveeringi.
Kaneel sobib
maguskartuli maitsestamiseks ideaalselt, sest bataat on ise ka veidi magus ja
kaneel lisab mõnusat vürtsikust juurde. Kes väga vürtsikaid elamusi ei armasta
võib cayenni pipra välja jätta, mulle see aga väga meeldib.
Aega kulub: 15
min ettevelamistamiseks+ 40 minutit ahjus
4-le sööjale
Vaja läheb:
4 keskmise
suurusega maguskartulit ehk bataati
2 spl
maisitärklist
4 spl neutraalse
maitsega õli (nt. Külmpressi rapsiõli)
1 tl kaneeli
1 tl suitsutatud
paprikapulbrit
0.5 tl Cayenne
pipart (soovi korral)
soola, pipart
maitse järgi
Kaste
6 spl majoneesi
3 spl ketšupit
1 spl hapukurgivedelikku
1 tl sinepit
0.5 tl sibulapulbrit
0.5 tl suitsupaprika pulbrit
soola, pipart, suhkrut
Tee nii:
Kuumuta ahi 240
kraadini. Kui soovid mitu plaati korraga ahju panna, kasuta pöördõhu reziimi. Koori bataadid ja lõika bataadist
umbes 0.5 cm paksused friikartulid. Seda on kõige kergem teha nii, et
kõigepealt lõikad bataadi keskelt pooleks. Paned sileda poole lõikelaua peale,
lõikad viiludeks ja need viilud omakorda kangideks.
Raputa
maisitärklis friikatele ja sega läbi. Sega kokku õli ja maitseained ja kalla segu bataadikangidele. Sega läbi, et need oleks ühtlaselt maitsestatud. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et kõik friikad oleks teineteisest eraldatud väikeste vahedega, muidu ei ole võimalik krõbedat tulemust saavutada. Küpseta 20 minutit, keera friikad ringi ja küpseta veel 10-20 minutit sõltuvalt kui paksud friikad lõikasid. Kastme jaoks sega kõik komponendid kokku. Serveeri friikaid kohe koos kastmega.
Labels: juurviljad, kiirtoit