Vintis banaanileib


See ei ole esimene banaanileiva retsept siin blogis. Esimene banaanileib, mis erineb sellest retseptist vaid alkoholisisalduse poolest, ilmus juba 2011 aastal...Teist banaanileiba, mis on selle ''tervislikum''  variant, kus puudub suhkur ja rasvaine, jagasin teiega 2014 aastal. Nüüd siis peale kuut aastat katsetamist, olen lõpuks jõudnud selle parima retseptini. Sellel arvamusel ei ole ainult mina, vaid ka teised pereliikmed ja töökaaslased mekutavad ja tellivad seda juurde! Aega võttis aga asja sai! Selle 6 aasta jooksul olen ikka väga mitmeid retsepte katsetanud. Alkoholi banaanileiba panemise idee leidsin Smitten Kitcheni blogist, seal küll lisati viskit,  aga konjak tundus veel parem mõte :)

Konjaki maitset soojast peast sellel leival palju tunda ei olegi. Seda reedab ainult vast lõhn. Maitse tuleb eriti hästi välja järgmisel päeval, jahtunnuna. Eeldusel, et seda ikka järgmiseks pävaks jätkub.  Eriti maitsev on konjaki ja banaani kooslus kergelt soolase võiga, röstituna. Olen serveerinud ka kreeka jogurtiga. Sel juhul võiks lõigata pirakama viilaka.

Banaanid peavad olema väga valmis, mida mustemad seda paremad. Kui banaanid on toored, siis ei jää leib piisavalt magus. Siin on 5 nippi kuidas banaanid kiiremini valmis saaksid. Olen proovinud nr.3 ja nr.4, mikrolaineahju variant tundub ka väga intrigeeriv!



Aega kulub 15 minutit ettevalmistuseks + 60 min ahjus + 20 min jahtumiseks

Vaja läheb:

5 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit
0.5 tl soola
2 tl kaneeli
70 g võid, toatemperatuuril
60 g hapukoort
1,5 dl muscavado suhkrut
3 väga küpset banaani
2 suurt muna
3 spl konjakit
2 dl hakitud kreeka pähkleid + umbes 10 pähklipoolikut kaunistamiseks
100 g hakitud tuumedat šokolaadi (soovi korral)




Tee nii:

Eelkuumuta ahi 180 kraadini ja määri võiga 25 cm keeksivorm.
Kõigepealt valmista kuivained ette. Haki kreeka pähklid ja tume šokolaad, pane kõrvale. Sega kokku jahu, sool, küpsetuspulber ja kaneel, pane kõrvale. Mikserda toasooja võid ja suhkrut paar minutit, kuni saad ühtlase vahu, lisa hapukoor ja mikserda natuke veel. Lisa ühekaupa munad ja mikserda umbes 1-2 minutit. Purusta banaan kahvliga peeneks ja lisa muna-või-suhkru segule. Lisa sinna ka konjak. Kõige aeglasema programmi peal mikserdades, lisa segule kuivained ja mikserda kuni tainas on ühtlane. Sega lõpuks juurde ka hakitud šokolaad ja pähklid. Vala tainas keeksivormi ja kaunista pealt kreeka pähklitega. Küpseta eelkuumutatud ahjus 50 - 60 minutit. Kontrolli küpsust puutikuga- kui leiva sisse pistetud tikk jääb puhtaks, on see valmis. Võta ahjust välja ja lase vormis 15 minutit jahtuda. Kui jaksad peale seda veel oodata siis tõsta välja küpsetusrestile jahtuma. Söö koos külma piimaga. Säilib kuni 5 päeva kile sisse mähituna. Järgmistel päevadel soovitan seda röstida ja nautida koos soolase võiga!





Labels: , ,