Indiapärane juurviljakarri




Täna jagan teiega oma viimase aja lemmik taimetoitu. Eelnevalt olen jaganud siin ka läätsekarrit ehk daali-i, mis on teine soojendav Indiast päri mugavustoit. Indiapärane juurviljakarri on eriti paslik jahedamale ajale, sest on küllaltki vürtsikas ja tummine. Kahjuks on veel aprilli keskelgi see toit sobilik, sest hetkel aknast välja piiludes sajab lund!!

Paar aastat tagasi ei oleks ma täiesti taimse karri retsepti küll jaganud. Tõsiselt sporti tehes, kui energiavajadus on väga suur, ei puudunud liha mitte ühestki toidukorrast. Mõttelaad oli selline, et kui liha toidus ei ole, siis see ju kõhtu ei täida ja järelikult ei ole korralik toit. Sellele ajale tagasi vaadates on see Pierre Bourdieu teooria järgi pigem meestele sobilik mõttelaad, sest liha on maskulliinne toit, juurviljad naiselikud ja meestele söögiks ei sobi. Bourdieu oli 20 sajandi Prantsuse sotsioloog, kes uuris erinevatest klassidest pärit inimeste kultuuri (kunsti, teatri, toidu) tarbimisharjumusi. Bourdieu leidis, et mitte inimene ei loo kultuuri, vaid kultuur ja riik loovad inimest. Järelikult oled sa ka naisena sündinuna ette määratud juurikaid sööma. Kellele see teema rohkem huvi pakub, siis on Bourdieu ‘’Praktilised Põhjused’’ raamat ilmunud ka eesti keeles.

Kui spordiga enam professionaalselt ei tegele, on taimsed toidud taas päevakorda tekkinud. Vahel peale suuremat lihasöömist tunnen, et nüüd võiks paar päeva kergemalt võtta ja midagi taimset süüa. Nendel hetkedel otsingi inspiratsiooni India köögist, sest Indias on ju maailma suurim populatsioon taimetoitlasi ja sajandite pikkune traditsioon ainult taimetoidust elatuda. Lisaks on võimalik saada populaarsest India köögi kooslusest riisist ja läätsedest kätte kõik eluks vajalikud aminohapped nii et see ei jää mitte üldse lihale oma toiteväärtuse poolest alla. Niisiis võiks ka seda rooga serveerida riisiga, et saada kätte optimaalne kogus toitaineid.




Juurviljakarri

Seda karrit võiks nimetada külmkapitühjendus-karriks, sest sisse sobivad kõik juur -ja köögiviljad, mis parasjagu käepärast on. Kartul ja maguskartul võiks hautisesse kindlasti minna, nad lisavad tummisust ja imavad mõnusalt karri kastet endasse.


Kogusest jätkub 4-6 inimesele
Aega kulub: 15 min ettevalmistamiseks+ 45 minutit hautamiseks

Vaja läheb

1 sibul
3 küünt küüslauku
5 cm pikkune jupp värsket ingverit (50 gr)
3 spl õli
1 spl garam masalat
2 tl vürtsköömnepulbrit
1 tl karripulbrit
1 roheline tšillipipar

2 spl tomatipastat
1 l kana- või juurviljapuljongit
2 tl pruuni suhkrut
3 kaffirlaimi lehte (külmutatud või kuivatatud)
3 kardemonikupart (roheline), muljutud

1 suurem maguskartul, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
5 keskmist kartulit, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
2 suuremat porgandit, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
1 keskmine suvikõrvits, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
1 keskmine baklažaan, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
1 konserv tükeldatud tomateid
1 konserv läätsesid või kikerherneid
1 tl soola
¼ tl värskelt jahvatatud musta pipart

200 ml kookospiima
100 g värsket spinatit
3 spl värskelt hakitud koriandrit + serveerimiseks

Serveerimiseks

Keedetud basmati riisi 
Paksemat naturaalset jogurtit

Tee nii

Püreesta esimesed kaheksa ainet, lisa vajadusel natuke vett, et tekiks püree. Kuumuta paksu põhjaga pott ja lisa sinna karrisegu. Kuumuta keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades kuni segu on aromaatne, umbes 10 minutit. Lisa tomatipasta. Kuumuta kuni segu muutub pruunikaks, pidevalt segades 5 minutit.

Lisa puljong, pruun suhkur, laimilehed ja kardemon. Hauta 10 minutut, pidevalt segades ja poti põhja jäänud pruune tükke lahti kaapides. Lisa tükeldatud juurviljad, tomatikonserv, läätsed või kikerherned, sool, pipar. Keeda aeg ajalt segades umbes 25 minutit, kuni juurviljad on pehmed. Lisa kookospiim ja spinatilehed ja kuumuta kaste läbi, et spinatilehed tõmbuks kokku. Eemalda laimilehed, kaunista hakitud värske koriandrilehtedega ja serveeri koos basmati riisiga.




Labels: ,