Täna jagan teiega
oma viimase aja lemmik taimetoitu. Eelnevalt olen jaganud siin ka läätsekarrit ehk
daali-i, mis on teine soojendav Indiast päri mugavustoit. Indiapärane
juurviljakarri on eriti paslik jahedamale ajale, sest on küllaltki vürtsikas ja
tummine. Kahjuks on veel aprilli keskelgi see toit sobilik, sest hetkel
aknast välja piiludes sajab lund!!
Paar aastat
tagasi ei oleks ma täiesti taimse karri retsepti küll jaganud. Tõsiselt
sporti tehes, kui energiavajadus on väga suur, ei puudunud liha mitte ühestki
toidukorrast. Mõttelaad oli selline, et kui liha toidus ei ole, siis see ju
kõhtu ei täida ja järelikult ei ole korralik toit. Sellele ajale tagasi
vaadates on see Pierre
Bourdieu teooria järgi pigem meestele sobilik mõttelaad, sest liha on
maskulliinne toit, juurviljad naiselikud ja meestele söögiks ei sobi. Bourdieu
oli 20 sajandi Prantsuse sotsioloog, kes uuris erinevatest klassidest pärit
inimeste kultuuri (kunsti, teatri, toidu) tarbimisharjumusi. Bourdieu leidis,
et mitte inimene ei loo kultuuri, vaid kultuur ja riik loovad inimest.
Järelikult oled sa ka naisena sündinuna ette määratud juurikaid sööma. Kellele
see teema rohkem huvi pakub, siis on Bourdieu ‘’Praktilised Põhjused’’ raamat
ilmunud ka eesti keeles.
Kui spordiga enam
professionaalselt ei tegele, on taimsed toidud taas päevakorda tekkinud. Vahel
peale suuremat lihasöömist tunnen, et nüüd võiks paar päeva kergemalt võtta ja
midagi taimset süüa. Nendel hetkedel otsingi inspiratsiooni India köögist, sest
Indias on ju maailma suurim populatsioon taimetoitlasi ja sajandite pikkune
traditsioon ainult taimetoidust elatuda. Lisaks on võimalik saada populaarsest
India köögi kooslusest riisist ja läätsedest kätte kõik eluks vajalikud
aminohapped nii et see ei jää mitte üldse lihale oma toiteväärtuse poolest
alla. Niisiis võiks ka seda rooga serveerida riisiga, et saada kätte optimaalne
kogus toitaineid.
Juurviljakarri
Seda karrit võiks
nimetada külmkapitühjendus-karriks, sest sisse sobivad kõik juur -ja
köögiviljad, mis parasjagu käepärast on. Kartul ja maguskartul võiks hautisesse
kindlasti minna, nad lisavad tummisust ja imavad mõnusalt karri kastet endasse.
Kogusest jätkub
4-6 inimesele
Aega kulub: 15
min ettevalmistamiseks+ 45 minutit hautamiseks
Vaja läheb
1 sibul
3 küünt küüslauku
5 cm pikkune jupp
värsket ingverit (50 gr)
3 spl õli
1 spl garam
masalat
2 tl
vürtsköömnepulbrit
1 tl karripulbrit
1 roheline
tšillipipar
2 spl
tomatipastat
1 l kana- või
juurviljapuljongit
2 tl pruuni
suhkrut
3 kaffirlaimi
lehte (külmutatud või kuivatatud)
3 kardemonikupart
(roheline), muljutud
1 suurem
maguskartul, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
5 keskmist
kartulit, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
2 suuremat
porgandit, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
1 keskmine
suvikõrvits, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
1 keskmine
baklažaan, kooritud ja 1x1 cm kuubikuteks hakitud
1 konserv
tükeldatud tomateid
1 konserv
läätsesid või kikerherneid
1 tl soola
¼ tl värskelt
jahvatatud musta pipart
200 ml
kookospiima
100 g värsket
spinatit
3 spl värskelt
hakitud koriandrit + serveerimiseks
Serveerimiseks
Keedetud basmati riisi
Paksemat naturaalset jogurtit
Tee nii
Püreesta esimesed
kaheksa ainet, lisa vajadusel natuke vett, et tekiks püree. Kuumuta paksu
põhjaga pott ja lisa sinna karrisegu. Kuumuta keskmisel kuumusel aeg-ajalt
segades kuni segu on aromaatne, umbes 10 minutit. Lisa tomatipasta. Kuumuta
kuni segu muutub pruunikaks, pidevalt segades 5 minutit.
Lisa puljong,
pruun suhkur, laimilehed ja kardemon. Hauta 10 minutut, pidevalt segades ja
poti põhja jäänud pruune tükke lahti kaapides. Lisa tükeldatud juurviljad,
tomatikonserv, läätsed või kikerherned, sool, pipar. Keeda aeg ajalt segades
umbes 25 minutit, kuni juurviljad on pehmed. Lisa kookospiim ja spinatilehed ja
kuumuta kaste läbi, et spinatilehed tõmbuks kokku. Eemalda laimilehed, kaunista
hakitud värske koriandrilehtedega ja serveeri koos basmati riisiga.
Labels: karri, taimetoit